Dhammazedi-bel boven water

links | boekenlijst | beeld en geluid Terug naar de theravāda-pagina

Augustus 2013
De geschiedenis vertelt dat de nu 520 jaar oude Dhammazédi-bel al vier eeuwen op de bodem van een rivier in Birma ligt. Dat wil zeggen, de bel, zie afbeelding, ligt precies op de samenvloeiing van de Bago en de Rangoon-rivier.

De geschiedenis van Birma vertelt dat de bel in 1612 buit werd gemaakt door een koloniaal gouverneur van "Syriam". De bel was uit zijn behuizing nabij de Swedagon-pagoda gehaald. De Swedagon is de grootste stoepa van het land en staat in de hoofdstad. De gouverneur was van plan geweest om de bel te laten omsmelten voor de productie van kanonnen. Bij het oversteken van de rivier sukkelde het gevaarte van zijn vlot en kon niet meer bovengehaald worden.(1)

Pegu herbergt het grootste beeld van een liggende Boeddha, in zijn parinirvana-houding. Wie naar bijvoorbeeld Thailand vliegt ziet de grote, langwerpige tempel vanuit de lucht. Twee partijen uit Singapore, te weten het departement van geschiedenis van het ministerie van cultuur en SD Mark International zouden 18 maanden uittrekken om het gevaarte weer letterlijk boven water te krijgen. Er zou aan begonnen worden zodra de regentijd goed en wel achter de rug zou zijn.


Het team werd assistentie toegezegd door Michael Mike Hatcher, een "bekende Britse explorer tevens expert op onderwaterwrakken", meldde de Irrawaddy van 1 augustus 2013.
Als alles goed gaat komt er 290 ton aan koper, goud, zilver en tin boven water, werd er in juli 2013 gezegd.
augustus 2014
De bergingsactie van 2013 is om een of andere reden niet doorgegaan. Myanmar Times, bij monde van Shwegu Thitsar, liet op 8 augustus 2014 weten dat er bergers zijn die er aan twijfelen of de Dhammazedi ooit wel echt gezonken is. Hoewel dan weer een andere bron, U San Lin, laat weten dat hij tussen 1997 en 1999 al vijf keer bezig is geweest met die berging, maar steeds gehinderd werd door een scheepswrak dat er bovenop ligt. "De bel bestaat echt", zegt hij, en dus gaat een ploeg na het regenseizoen van 2014 nu echt aan de slag, deze keer met zwaar materieel.

Een tweetal andere bellen, de Singu (sieng-goe - zachte g) en de Thaya-waddy, 24 respectievelijk 42 ton, ondergingen hetzelfde lot als de Dhammazedi. Dat wil zeggen dat koloniale machten bezig zijn geweest ze naar India te verslepen. De nu 234 jaar oude Singu zonk ook, maar kon na verloop van tijd weer boven water gehaald worden. In 1768 ging een deel van de bel tijdens een aardbeving kapot. De toenmalige koning Hsin-byu-shin (regeerde van 1763-1776) liet reparaties uitvoeren. Ze wordt inmiddels niet meer geluid vanwege versleten.
De in 1841/2, nog vóór het Britse bewind gegoten Thayawaddy wordt nu de Vredesbel genoemd, en hangt in de noordoostelijke hoek van de Swedagon.Deze pagina is er een op de site www.buddha-dharma.eu
www.buddha-dharma.eu is eigendom van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme
Stichting onder nummer 20138036.